Naukowe warsztaty  weekendowe na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie

Naukowe warsztaty  weekendowe na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie

W ramach projektu Małopolska Chmura Edukacyjna w dniach 5-7 kwietnia 2019 odbyły się  warsztaty  weekendowe na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.

W piątkowe popołudnie grupa uczniów z klasy 2G została zakwaterowana w  hotelu Feliks znajdującym się na osiedlu „Złotej Jesieni”.

Następnego dnia uczniowie wzięli udział w warsztatach przeprowadzonych przez panią dr inż. Paulinę Pająk oraz dr Joannę Sobolewską-Zielińską. Na zajęciach przeprowadzonych pod hasłem „Co wiesz o swoich ulubionych napojach?” i „Co wiesz o swoich ulubionych przekąskach?” uczniowie dowiedzieli się, ile cukru zawierają popularne napoje oraz odróżniali oryginalne napoje i soki od ich zamienników i „podróbek”. Dowiedzieli się również, jak zbadać, ile soli zawierają popularne przekąski.

Tego samego dnia uczniowie uczestniczyli w wykładzie przygotowanym przez  panie dietetyk na temat zdrowego sposobu odżywiania.

W niedzielę odbyła się dalsza część warsztatów. Pierwszy etap prowadzonych przez dr inż. Daniela Żmudzińskiego zajęć dotyczył metodyki badania pH wybranych surowców. Następnie Pani dr hab. Ewelina Węsierska przybliżyła uczestnikom tematykę mikrobiologii oraz przeprowadziła krótki kurs pracy w laboratorium mikrobiologicznym.

Całość zakończyła się uroczystym wręczeniem certyfikatów i nagród dla najbardziej aktywnych uczestników.

Uczniowie już z niecierpliwością czekają na kolejną część realizowanego projektu czyli warsztaty wakacyjne.

Opiekunem uczniów podczas wyjazdu była Zofia Pławecka.

dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav