Fundusze Europejskie

Projekt „Innowacyjny staż zawodowy szansą na lepszy start w dorosłe życie” realizowany jest przez Zespół Szkół Nr 1 im. Józefa Piłsudskiego w Limanowej ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) w ramach projektu „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”

Nasze wyjazdy

 

Praktyki zawodowe w Bolonii


Część 1

Nasza szkoła realizuje projekt pt.: „Innowacyjny staż zawodowy szansą na lepszy start w dorosłe życie”. Jest on finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego: Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER), którego celem jest „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”. 23.10.2021 r. dziewiętnastu uczniów klas III technikum handlowego, hotelarskiego oraz technikum żywienia i usług gastronomicznych, wraz z opiekunami, wyjechało na miesięczne praktyki zawodowe do Bolonii. Uczniowie szkolą się w następujących firmach: ,,ZanhotelEuropa’’, ,,Trattoria Anna Maria’’, ,,Ristorante Matusel’’, ,,Tratoria la Sosta’’, ,,Maisons du Monde’’, ,,Osteria al Camping’’. W tych miejscach podwyższają i zdobywają nowe kompetencje zawodowe, społeczne i organizacyjne.

Wsparcie językowe, kulturowe i pedagogiczne, które uczniowie przed wyjazdem otrzymali w naszej szkole, pomogło przełamać pierwsze bariery komunikacyjne i otworzyć się na nową kulturę. Rozmówki włosko – polskie oraz przewodnik po Włoszech, to pakiet edukacyjny sfinansowany w ramach projektu, który ,,pojechał’’ z uczniami do europejskiego miasta i wspiera uczniów podczas praktyk zawodowych, zwiedzania Bolonii i codziennych czynności, jak np.: zakupy w sklepie. Uczniowie mają już za sobą pierwsze obsługiwanie gości, sprzedawanie produktów, przygotowywanie potraw, porozumiewanie się w języku angielskim,oraz pierwsze zdania w języku włoskim. Oprócz praktyk zawodowych, młodzież codziennie świetnie radzi sobie z podstawowymi obowiązkami domowymi. Zakupy, przygotowywanie posiłków, sprzątanie, pranie, to prawdziwa ,,włoska szkoła życia’’.

Pierwszy tydzień praktyk został zakończony wyjazdem do Florencji, która przywitała grupę wysoką temperaturą i słońcem. Uczniowie mieli okazje zobaczyć: Baptysterium Jana Chrzciciela, Katedrę Matki Boskiej Kwietnej, Dzwonnicę Giotta, Most Złotników, Plac Republiki oraz malownicze uliczki Florencji.

 

Część 2

Drugi tydzień praktyk zawodowych w Bolonii

 Minął drugi tydzień pobytu uczniów w Bolonii. Grupa 19 uczniów kształcących się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych, technik handlowiec oraz technik hotelarstwa, pod opieką pani Anety Pyrc i pani Elżbiety Kity przekazują nam wrażenia z pobytu we Włoszech w ramach projektu pt.: „Innowacyjny staż zawodowy szansą na lepszy start w dorosłe życie”.

 

Zuzia Kaptur i Natalia Sułkowska, klasa III – technik hotelarstwa

Jesteśmy zadowolone, że udało się nam dostać do projektu. Bolonia bardzo nam się podoba pod względem wizualnym jak i kulturowym. Będąc na praktykach w hotelowej restauracji poznajemy wiele nowych smaków oraz zdobywamy nowe doświadczenia. Atmosfera sprzyja pracy, a współpracownicy są bardzo uprzejmi i sympatyczni. Sam hotel jest bardzo ładny i elegancki.

 

Wiktoria Bargieł, klasa III – technik żywienia i usług gastronomicznych

Zagraniczna praktyka pozwala nie tylko uzyskać doświadczenie zawodowe związane z zawodem, ale również poznać kulturę, kuchnię. Pracując we włoskiej restauracji Tratoria Anna Maria, na co dzień doświadczam rodzinnej atmosfery, gościnności oraz otwartości Włochów. Takie doświadczenia pomogą uwierzyć we własne siły i rozwinąć skrzydła. Włochy będę opuszczać z nieskrywanym żalem. 

 

Dominika Rosiek, klasa III – technik żywienia i usług gastronomicznych

Wyjazd na zagraniczną praktykę pozwolił mi na przełamanie bariery językowej. Dzięki niemu nauczyłam się kilku włoskich zwrotów i słówek. Miałam także przyjemność zwiedzać piękne miasta takie jak Wenecja i Florencja. Bardzo zachęcam wszystkich do udziału w kolejnym projekcie. Daje on wiele możliwości oraz uczy samodzielności.

 

1 listopada 2021 r. uczniowie wraz z opiekunami odkryli 7 sekretów Bolonii podczas wycieczki zorganizowanej przez firmę IFOM. Zwiedzanie rozpoczęliśmy od Fontany Neptuna z jego słynnym kciukiem. W miejscu zwanym Voltone del Podesta mówiliśmy do murów, stojąc w przeciwległych narożnikach sklepienia i doskonale wzajemnie się słyszeliśmy.  Z okna w murze na Via Piella 16 zobaczyliśmy malowniczy boloński kanał tzw. Małą Wenecję. Podczas spaceru po mieście, zwiedziliśmy Archibinnasio – najbardziej znane miejsce bolońskie, gdzie studiował m.in. Mikołaj Kopernik. Jest to najstarszy uniwersytet cywilizacji łacińskiej. W Bolonii podziwialiśmy jeszcze słynne wieże oraz drewniany sufit portyku z trzema strzałami i poznaliśmy legendy z nimi związane.

W sobotę 7 listopada 2021 r.  cała grupa uczestniczyła w wycieczce do Wenecji – miasta tysiąca kanałów, którego patronem jest święty Marek. Po tym cudownym mieście oprowadzała nas polskojęzyczna pani przewodnik – rodowita Włoszka, która w bardzo ciekawy i chwilami zabawny sposób przybliżyła historię tego pięknego miasta oraz opowiadała o życiu w Wenecji. Pani przewodnik towarzyszyła grupie jedynie przez 2 godziny jednak to wystarczyło, aby pokazać najciekawsze miejsca, wśród których znalazły się: Plac św. Marka z Bazyliką św. Marka czy też most Rialto będący kładką nad Grande Canale. Z przewodnikiem grupa rozstała się w restauracji, w której czekał zamówiony obiad.

Poniżej przedstawiamy zdjęcia, które utrwalą wspaniałe wspomnienia związane z miastem wpisanym na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

 

Ciao, ciao, serdecznie pozdrawiamy!

Grupa Bolonia

Skip to content