Nasze wyjazdy

TOLO GRECJA 2024

Podsumowanie praktyk zawodowych uczniów techników w Grecji.

Od 3 do 30  kwietnia uczniowie klasy 4G i 4FH Zespołu Szkół Nr 1 w Limanowej przebywali na praktykach zawodowych w miejscowości Tolo w Grecji zorganizowanego w ramach akredytowanego projektu Erasmus+.

W ramach praktyk zawodowych w Grecji, uczniowie z obszarów hotelarstwa, gastronomii i handlu mieli wyjątkową okazję rozwoju swoich umiejętności w dynamicznym i ekscytującym środowisku międzynarodowym. Program praktyk zapewnił im nie tylko wiedzę praktyczną, ale również cenne doświadczenie międzykulturowe oraz umiejętności interpersonalne.

Uczniowie branży hotelarskiej mieli okazję poznać tajniki zarządzania hotelem w jednym z najpiękniejszych krajów śródziemnomorskich. Poprzez praktyczne zajęcia w recepcji, obsłudze pokoi, gastronomii oraz zarządzaniu, zdobyli niezbędną wiedzę i umiejętności nie tylko w obszarze obsługi klienta, ale również w zakresie organizacji i planowania. Dla uczniów z pasją do kulinariów, praktyki w greckich restauracjach były prawdziwą przygodą smaków i technik kuchennych. Pod kierunkiem doświadczonych kucharzy uczniowie  mieli okazję zgłębiać tajniki przygotowywania autentycznych greckich potraw, a także eksperymentować z lokalnymi składnikami i tradycyjnymi recepturami. Praktyki te nie tylko rozwinęły ich umiejętności kulinarne, ale również kreatywność i elastyczność w kuchni. W sektorze handlowym, uczniowie mieli szansę poznać dynamikę rynku greckiego i międzynarodowego. Uczniowie realizowali zadania związane z obsługą klienta w branży turystycznej.

Warto dodać, że wszyscy pracodawcy naszych uczniów zarówno w hotelu, kuchni, czy w biurze podkreślali wysokie umiejętności naszych uczniów. A za co ich cenią? Za pracowitość, otwartość, profesjonalizm, łatwość uczenia się, dobą znajomość j. angielskiego, kulturę osobistą, chęci,  czy ciekawość poznawania nowych rzeczy. Oprócz pracy uczniowie mieli okazję spędzić czas na przepięknej plaży, a także wziąć udział w fantastycznych wycieczkach do Myken, Epidauros, Nafplio, Assini Acropilis , czy popłynąć statkiem na wyspę Hydrę, czy Spetses. Wszystkie doświadczenia związane z pobytem w Grecji uczniowie ocenili jako niezapomniane i ekscytujące.

JOB SHADOWING BOLONIA 2024

Job shadowing nauczycieli Ekonoma we Włoszech

W dniach od 12- 16 lutego 2024r. grupa nauczycieli przedmiotów zawodowych i języka angielskiego zawodowego z Zespołu Szkół Nr 1 w Limanowej wzięła udział w szkoleniu job shadowing w Bolonii we Włoszech. Wyjazd odbył się w ramach akredytowanego projektu 2023-1-PL01-KA121-VET-000120397 w ramach programu Erasmus+, akcja kluczowa:1: Mobilność edukacyjna osób. Nauczyciele mieli możliwość obserwacji pracy we włoskich przedsiębiorstwach np.: Zahnotel Regina, Zahnhotel Tre Vecchi, czy Ristorante Matusel Bologna, poznali miejsca praktyk uczniów oraz metody edukacyjne dotyczące kształcenia zawodowego we włoskich firmach. Uczestnicy mobilności mieli także okazję do odwiedzenia szkoły zawodowej Instituto Manfredi Tanari, która posiada duże doświadczenie w realizacji projektów Erasmus+.: poznali sposoby kształcenia zawodowego młodzieży we Włoszech, sposoby motywowania uczniów podczas praktycznego kształcenia zawodowego , wymieniali się dobrymi praktykami. Cele job shadowing zostały zrealizowane. Organizacją przyjmującą we Włoszech była firma IFOM ( Instituto per la Formazione, l’Occupazione e la Mobilita Societa Cooperativa) w Bolonii.

RETHYMNO KRETA 2023

Ewaluacja mobilności na podstawie ankiety ewaluacyjnej przeprowadzonej 31

Osiągnięcia uczniów dzięki udziałowi w zagranicznych praktykach zawodowych

Podsumowanie projektu Erasmus w Ekonomie

Praktyki zawodowe na Krecie ciąg dalszy

BOLONIA 2021


Część 1

Nasza szkoła realizuje projekt pt.: „Innowacyjny staż zawodowy szansą na lepszy start w dorosłe życie”. Jest on finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego: Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER), którego celem jest „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”. 23.10.2021 r. dziewiętnastu uczniów klas III technikum handlowego, hotelarskiego oraz technikum żywienia i usług gastronomicznych, wraz z opiekunami, wyjechało na miesięczne praktyki zawodowe do Bolonii. Uczniowie szkolą się w następujących firmach: ,,ZanhotelEuropa’’, ,,Trattoria Anna Maria’’, ,,Ristorante Matusel’’, ,,Tratoria la Sosta’’, ,,Maisons du Monde’’, ,,Osteria al Camping’’. W tych miejscach podwyższają i zdobywają nowe kompetencje zawodowe, społeczne i organizacyjne.

Wsparcie językowe, kulturowe i pedagogiczne, które uczniowie przed wyjazdem otrzymali w naszej szkole, pomogło przełamać pierwsze bariery komunikacyjne i otworzyć się na nową kulturę. Rozmówki włosko – polskie oraz przewodnik po Włoszech, to pakiet edukacyjny sfinansowany w ramach projektu, który ,,pojechał’’ z uczniami do europejskiego miasta i wspiera uczniów podczas praktyk zawodowych, zwiedzania Bolonii i codziennych czynności, jak np.: zakupy w sklepie. Uczniowie mają już za sobą pierwsze obsługiwanie gości, sprzedawanie produktów, przygotowywanie potraw, porozumiewanie się w języku angielskim,oraz pierwsze zdania w języku włoskim. Oprócz praktyk zawodowych, młodzież codziennie świetnie radzi sobie z podstawowymi obowiązkami domowymi. Zakupy, przygotowywanie posiłków, sprzątanie, pranie, to prawdziwa ,,włoska szkoła życia’’.

Pierwszy tydzień praktyk został zakończony wyjazdem do Florencji, która przywitała grupę wysoką temperaturą i słońcem. Uczniowie mieli okazje zobaczyć: Baptysterium Jana Chrzciciela, Katedrę Matki Boskiej Kwietnej, Dzwonnicę Giotta, Most Złotników, Plac Republiki oraz malownicze uliczki Florencji.

Część 2

Drugi tydzień praktyk zawodowych w Bolonii

 Minął drugi tydzień pobytu uczniów w Bolonii. Grupa 19 uczniów kształcących się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych, technik handlowiec oraz technik hotelarstwa, pod opieką pani Anety Pyrc i pani Elżbiety Kity przekazują nam wrażenia z pobytu we Włoszech w ramach projektu pt.: „Innowacyjny staż zawodowy szansą na lepszy start w dorosłe życie”.

Zuzia Kaptur i Natalia Sułkowska, klasa III – technik hotelarstwa

Jesteśmy zadowolone, że udało się nam dostać do projektu. Bolonia bardzo nam się podoba pod względem wizualnym jak i kulturowym. Będąc na praktykach w hotelowej restauracji poznajemy wiele nowych smaków oraz zdobywamy nowe doświadczenia. Atmosfera sprzyja pracy, a współpracownicy są bardzo uprzejmi i sympatyczni. Sam hotel jest bardzo ładny i elegancki.

Wiktoria Bargieł, klasa III – technik żywienia i usług gastronomicznych

Zagraniczna praktyka pozwala nie tylko uzyskać doświadczenie zawodowe związane z zawodem, ale również poznać kulturę, kuchnię. Pracując we włoskiej restauracji Tratoria Anna Maria, na co dzień doświadczam rodzinnej atmosfery, gościnności oraz otwartości Włochów. Takie doświadczenia pomogą uwierzyć we własne siły i rozwinąć skrzydła. Włochy będę opuszczać z nieskrywanym żalem. 

Dominika Rosiek, klasa III – technik żywienia i usług gastronomicznych

Wyjazd na zagraniczną praktykę pozwolił mi na przełamanie bariery językowej. Dzięki niemu nauczyłam się kilku włoskich zwrotów i słówek. Miałam także przyjemność zwiedzać piękne miasta takie jak Wenecja i Florencja. Bardzo zachęcam wszystkich do udziału w kolejnym projekcie. Daje on wiele możliwości oraz uczy samodzielności.

1 listopada 2021 r. uczniowie wraz z opiekunami odkryli 7 sekretów Bolonii podczas wycieczki zorganizowanej przez firmę IFOM. Zwiedzanie rozpoczęliśmy od Fontany Neptuna z jego słynnym kciukiem. W miejscu zwanym Voltone del Podesta mówiliśmy do murów, stojąc w przeciwległych narożnikach sklepienia i doskonale wzajemnie się słyszeliśmy.  Z okna w murze na Via Piella 16 zobaczyliśmy malowniczy boloński kanał tzw. Małą Wenecję. Podczas spaceru po mieście, zwiedziliśmy Archibinnasio – najbardziej znane miejsce bolońskie, gdzie studiował m.in. Mikołaj Kopernik. Jest to najstarszy uniwersytet cywilizacji łacińskiej. W Bolonii podziwialiśmy jeszcze słynne wieże oraz drewniany sufit portyku z trzema strzałami i poznaliśmy legendy z nimi związane.

W sobotę 7 listopada 2021 r.  cała grupa uczestniczyła w wycieczce do Wenecji – miasta tysiąca kanałów, którego patronem jest święty Marek. Po tym cudownym mieście oprowadzała nas polskojęzyczna pani przewodnik – rodowita Włoszka, która w bardzo ciekawy i chwilami zabawny sposób przybliżyła historię tego pięknego miasta oraz opowiadała o życiu w Wenecji. Pani przewodnik towarzyszyła grupie jedynie przez 2 godziny jednak to wystarczyło, aby pokazać najciekawsze miejsca, wśród których znalazły się: Plac św. Marka z Bazyliką św. Marka czy też most Rialto będący kładką nad Grande Canale. Z przewodnikiem grupa rozstała się w restauracji, w której czekał zamówiony obiad.

Poniżej przedstawiamy zdjęcia, które utrwalą wspaniałe wspomnienia związane z miastem wpisanym na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Ciao, ciao, serdecznie pozdrawiamy!

Grupa Bolonia

Skip to content