Wyróżnieni uczniowie w Małopolskim Konkursie Gastronomicznym

Wyróżnieni uczniowie w Małopolskim Konkursie Gastronomicznym
4 marca 2018 roku odbył się w Krakowie  XIX Małopolski Konkurs Gastronomiczny pod nazwą „Na królewskim stole”

 W konkursie wzięło udział kilkadziesiąt szkół z Polski, jak również goście z zagranicy m.in. z Gruzji, Słowacji, Francji, Niemiec oraz Chin.  Konkurs odbył się  w trzech kategoriach: barman, kucharz, kelner.

            Uczestnicy konkursu w kategorii kelner   – Kamila Florek, Klaudia Wydra z klasy 3G2 zaaranżowały stół o nazwie „W królewskim blasku” . Uczennice otrzymały wyróżnienie za  profesjonalną obsługę kelnerską oraz bardzo dobry kontakt z gościem.

Patryk Szyrszeń uczeń z klasy  3G2 startował w kategorii barman. Uczeń przygotował napój owocowy z nutą palonego rozmarynu o nazwie „Royal diamond”, za co również otrzymał wyróżnienie.

Podczas Konkursu uczniowie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych  poprowadzonych przez Marcina Filipkiewicza szefa kuchni Hotelu Copernicus w Krakowie.

Do konkursu przygotowywały uczniów  nauczyciele przedmiotów zawodowych  mgr Agata Kozyra oraz mgr Zofia Pławecka- przy współpracy  z pracownikami  hotelu “Limanova” i kwiaciarni „ Aleja Róż”.