Sukces naszego ucznia w I Ogólnopolskim Konkursie dla Szkół Gastronomicznych

Wyróżnienie dla Karola Mola ucznia Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół Nr 1 im. Józefa Piłsudskiego w Limanowej w I Ogólnopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych

Konkurs pt. Małopolskie Produkty Regionalne i Tradycyjne , a w szczególności JABŁKA RACIECHOWICKIE odbył się 18 kwietnia 2015r. w Małopolskiej Szkole Gościnności w Myślenicach. Uczestnicy finału (12 os.) mieli za zadanie wykonać zakąskę zimną lub gorącą i danie główne, wykorzystując w każdym daniu Jabłka z Raciechowic.

Karol podał zakąskę „Tatar ze śledzia z pianką z jabłek i grzanką razową” oraz jako danie główne „Polędwiczkę wieprzową z musem jabłkowym i kaszą z warzywami”.

Uczeń otrzymał list gratulacyjny z rąk Pani Dziekan Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie – prof. dr hab. Teresy Fortuny oraz nagrodę rzeczową.

Karol do konkursu przygotowywał się pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych gastronomicznych Agaty Kozyry i Pawła Dudczyka przy współpracy z Szefem Kuchni Bukovina Terma Hotel Spa w Bukowinie Tatrzańskiej Sylwestra Lisa.

Należy przypomnieć, iż Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół Nr 1 w Limanowej w najnowszym rankingu portalu edukacyjnego Perspektywy znajduje się na trzecim miejscu w Polsce pod względem zdawalności egzaminów zawodowych, ustępując miejsca tylko szkołom z Warszawy i Gdyni.