Konkurs “Mam zawód. Mam fantazję”

Konkurs “Mam zawód. Mam fantazję”

W dniu 1 października w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach uczennica z naszej szkoły Elżbieta Bukowiec z klasy 3G1 wzięła udział w IV edycji konkursu „Mam zawód. Mam fantazję” pt. „Suska sechlońska na małopolskim stole”. Organizatorem wydarzenia był Departament Edukacji i Kształcenia Ustawicznego – Wydział Kształcenia Zawodowego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.

Konkurs organizowany był w ramach projektu „Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Małopolsce”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej. Wzięło w nim udział 12 drużyn z różnych szkół województwa małopolskiego. Były to szkoły z Krakowa, Ciężkowic, Bobowej Łącka, Nowego Targu, Trzebini, Limanowej, Nawojowej, Myślenic, Piotrkowic Małych i Bukowna.

Przedmiotem konkursu było przygotowanie dania głównego i przystawki. Wiodącym składnikiem była śliwka sechlońska, która musiała wystąpić w przygotowanym przez uczestnika daniu głównym i przystawce. Każdy uczestnik musiał wykonać 3 porcje dania głównego i 3 przystawki. W swojej ocenie, jury kierowało się następującymi kryteriami: wybór potrawy (zgodność z tematyką), ocena receptury, dobór składników, organizacja stanowiska pracy, dobór techniki i metody wykonania, kompozycja potraw, sposób wykonania potrawy, kreatywność, staranność wykonywania czynności, właściwe wykorzystanie czasu pracy oraz ocena organoleptyczna potrawy. Zawodnicy przygotowywali swoje potrawy prawie 4 godz. Nasza uczennica walczyła zaciekle do samego końca. Mamy nadzieję, że ten trud znajdzie uznanie w oczach jury, którego werdykt poznamy już wkrótce. Trzymamy kciuki za Elżbietę i jego „śliwkę”! Do konkursu uczennice przygotowała mgr inż. Agata Kozyra oraz mgr inż. Zofia Pławecka

PS. W listopadzie w TVP Kraków będzie można obejrzeć relację z konkursu.