Naukowe weekendowe warsztaty edukacyjne dla uczniów technikum gastronomicznego

Naukowe weekendowe warsztaty edukacyjne dla uczniów technikum gastronomicznego

Kolejny raz w dniach 31.03. – 02.04.2023 roku piętnastu uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyło w naukowych warsztatach weekendowych, zorganizowanych przez Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, w ramach projektu  Małopolska Chmura Edukacyjna.

Dla uczestników wyjazdu uczelnia przygotowała ciekawe zajęcia laboratoryjne oraz program naukowy dotyczący dietetyki.

Pod czujnym okiem pracowników uniwersytetu, młodzież samodzielnie wykonywała oznaczenia chemiczne na produktach spożywczych podczas zajęć pt.: „Ujawnianie niewidek”, „Jak kwaśne jest jabłko”, „Co wiesz o swoich ulubionych napojach”, oraz „Co wiesz o swoich ulubionych przekąskach”. Zajęcia cieszyły się dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem uczestników.

Warsztaty miały także wartość integracyjną – były dla uczniów okazją do lepszego poznania siebie nawzajem, porozmawiania z kolegami i koleżankami z innych szkół, którzy mają podobne zainteresowania. Warsztaty zakończyły się napisaniem testu wiedzy oraz wręczeniem certyfikatów uczestnictwa w projekcie. Pracownicy uniwersytetu oraz Urzędu Województwa Małopolskiego wyróżnili trzy osoby z naszej szkoły za szczególne zaangażowanie w zajęcia.

Opiekę nad uczniami sprawowała pani Zofia Pławecka

Skip to content