2 grudnia 2022 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie odbyły się okręgowe eliminacje XXVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Wsród uczestników wydarzenia znalazło się 107 uczniów z 61 szkół okręgu małopolskiego. Temat wiodący bieżącej edycji brzmiał następująco: „Ryby i owoce morza-przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu”.
Młodzież rozwiązywała test, na który składały się zadania z zaproponowanej przez organizatorów problematyki, pytania z zakresu gastronomii i żywienia oraz polecenie praktyczne w formie projektu.
Nad przebiegiem eliminacji czuwała komisja w składzie: przewodnicząca – dr hab. Anna Kołłajtis-Dołowy, zastępca przewodniczącej – wizytator Małgorzata Kolbusz, sekretarz – Ewa Konieczna oraz 11 nauczycieli (opiekunów) wylosowanych spośród szkół biorących udział w olimpiadzie.
Zespół Szkół Nr 1 im. Józefa Piłsudskiego w Limanowej w eliminacjach okręgowych reprezentowały dwie uczennice: Martyna Puch oraz Wiktoria Bargieł z klasy 4 F/G. Dziewczętom nie udało zakwalifikować się do etapu centralnego, jednak bardzo cieszymy się z uzyskanych przez nie świetnych wyników. Martyna Puch zajęła 21 miejsce, natomiast Wiktoria Bargieł uzyskała 34 lokatę. Na uznanie zasługuje fakt, że Martyna Puch jako jedyna ze 107 uczestników w okręgu małopolskim otrzymała maksymalną liczbę punktów z zadania praktycznego, natomiast z testu zabrakło jej zaledwie 4 punktów, aby awansować do etapu centralnego.
Serdecznie gratulujemy uczennicom uzyskanych wyników!
Zapraszamy także osoby zainteresowane tematyką żywienia do udziału w kolejnej edycji olimpiady.