Wyróżnienia w konkursie gastronomicznym

Wyróżnienia w konkursie gastronomicznym

4 marca w Krakowie odbył się XXIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych  Przypomnieć zapomniane.

Konkurs organizowany był przez Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 w Krakowie pod patronatem honorowym Wojewody Małopolskiego – Łukasza Kmity, Marszałka Województwa Małopolskiego – Witolda Kozłowskiego, Małopolskiego Kuratora Oświaty – Barbary Nowak, Prezydenta Miasta Krakowa – Jacka Majchrowskiego, Przewodniczącego Rady Dzielnicy XVI – Zygmunta Bińczyckiego oraz Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej.

W konkursie brali udział reprezentanci szkół gastronomicznych z Łodzi, Lututowa, Międzyświecia, Nowego Targu, Wałbrzycha, Krościenka nad Dunajcem, Jarosławia, Limanowej, Chorzowa, Miechowa, Żywca, Suchej Beskidzkiej i Kielc. O miano najlepszego międzynarodowego kucharza, barmana, cukiernika i kelnera walczyli uczniowie z Łotwy, Gruzji, Słowacji i Czech.

Wyróżnienie w kategorii Kucharz zdobyły Anna Ptaszek oraz Agata Rusnak z klasy trzeciej Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Uczennice  przygotowały „Roladę z królika z chałwą i boczkiem” oraz „Konfitowaną pierś z kaczki
z sosem żurawinowym i sałatką z buraków i bobu” 

Wyróżnienie w  kategorii Cukiernik zdobyła Magdalena Wiktor z klasy czwartej Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Uczennica przygotowała szarlotkę z samopszy (pradawnej odmiany pszenicy) z konfiturą z dzikiej róży i prażonymi jabłkami. 

Uczennice otrzymały dyplomy oraz nagrody rzeczowe.

Gratulujemy kreatywności i pracowitości oraz życzymy dalszych sukcesów.

Uczennice przygotowywały się pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych:  Agaty Kozyry, Joanny Potoniec i Pawła Dudczyka.

Skip to content