Nasza szkoła realizuje projekt pt.: „Innowacyjny staż zawodowy szansą na lepszy start w dorosłe życie”. Jest on finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego: Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER), którego celem jest „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”. 23.10.2021 r. dziewiętnastu uczniów klas III technikum handlowego, hotelarskiego oraz technikum żywienia i usług gastronomicznych, wraz z opiekunami, wyjechało na miesięczne praktyki zawodowe do Bolonii. Uczniowie szkolą się w następujących firmach: ,,ZanhotelEuropa’’, ,,Trattoria Anna Maria’’, ,,Ristorante Matusel’’, ,,Tratoria la Sosta’’, ,,Maisons du Monde’’, ,,Osteria al Camping’’. W tych miejscach podwyższają i zdobywają nowe kompetencje zawodowe, społeczne i organizacyjne.
Wsparcie językowe, kulturowe i pedagogiczne, które uczniowie przed wyjazdem otrzymali w naszej szkole, pomogło przełamać pierwsze bariery komunikacyjne i otworzyć się na nową kulturę. Rozmówki włosko – polskie oraz przewodnik po Włoszech, to pakiet edukacyjny sfinansowany w ramach projektu, który ,,pojechał’’ z uczniami do europejskiego miasta i wspiera uczniów podczas praktyk zawodowych, zwiedzania Bolonii i codziennych czynności, jak np.: zakupy w sklepie. Uczniowie mają już za sobą pierwsze obsługiwanie gości, sprzedawanie produktów, przygotowywanie potraw, porozumiewanie się w języku angielskim,oraz pierwsze zdania w języku włoskim. Oprócz praktyk zawodowych, młodzież codziennie świetnie radzi sobie z podstawowymi obowiązkami domowymi. Zakupy, przygotowywanie posiłków, sprzątanie, pranie, to prawdziwa ,,włoska szkoła życia’’.
Pierwszy tydzień praktyk został zakończony wyjazdem do Florencji, która przywitała grupę wysoką temperaturą i słońcem. Uczniowie mieli okazje zobaczyć: Baptysterium Jana Chrzciciela, Katedrę Matki Boskiej Kwietnej, Dzwonnicę Giotta, Most Złotników, Plac Republiki oraz malownicze uliczki Florencji.