I miejsce oraz wyróżnienie uczennic z Technikum Żywienia  i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół Nr 1 w Limanowej.

I miejsce oraz wyróżnienie uczennic z Technikum Żywienia  i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół Nr 1 w Limanowej.

25 listopada  2021 roku w Krakowie odbył się prestiżowy XVIII Małopolski Konkurs Gastronomiczny. „Stół pięknie nakryty – Powrót do natury w kuchni i na stole”

Konkurs organizowany był przez Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 2 w Krakowie we współpracy ze Stowarzyszeniem Polskich Kucharzy, Cukierników oraz Barmanów.
W konkursie uczestniczyło kilkanaście szkół z całej Polski. W kategorii: kelner- 9 szkół, kucharz- 13, zaś cukiernik- 11 szkół.

I MIEJSCE w kategorii: Kucharz zdobyła Anna Ptaszek z klasy trzeciej  technikum żywienia i usług gastronomicznych.  Uczennica  przygotowała: „Kotlety ziemniaczane nadziewane polikami wołowymi pod pierzynką z borowików. Potrawa  zachwyciła jury swoim smakiem i różnorodnością zastosowanych technik kulinarnych. Laureatka  otrzymała nagrody rzeczowe oraz zakwalifikowała się do Małopolskiego Pucharu Szkół Gastronomicznych, gdzie będzie reprezentowała naszą szkołę pierwszy raz w historii tego turnieju.

Wyróżnienie w  kategorii: Cukiernik zdobyła Magdalena Wiktor z klasy czwartej technikum żywienia i usług gastronomicznych. Potwierdzila tym samym ogromny talent kulinarny, który jest dostrzegany w każdym konkursie, w którym uczestniczy. Uczennica przygotowała: „Gruszkę nadziewaną ganaszem czekoladowym, lody dyniowo-pomarańczowe i bezę z suszonym burakiem” .  Za przygotowaniew tego wyszukanego deseru,  Magda otrzymała nagrody rzeczowe.

Gratulujemy uczennicom kreatywności i pracowitości, oraz życzymy dalszych sukcesów.

Uczennice przygotowywały się pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych:  Agaty Kozyry, Joanny Potoniec i Pawła Dudczyka.

Skip to content