25 listopada 2021 roku w Krakowie odbył się prestiżowy XVIII Małopolski Konkurs Gastronomiczny. „Stół pięknie nakryty – Powrót do natury w kuchni i na stole”
Konkurs organizowany był przez Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 2 w Krakowie we współpracy ze Stowarzyszeniem Polskich Kucharzy, Cukierników oraz Barmanów.
W konkursie uczestniczyło kilkanaście szkół z całej Polski. W kategorii: kelner- 9 szkół, kucharz- 13, zaś cukiernik- 11 szkół.
I MIEJSCE w kategorii: Kucharz zdobyła Anna Ptaszek z klasy trzeciej technikum żywienia i usług gastronomicznych. Uczennica przygotowała: „Kotlety ziemniaczane nadziewane polikami wołowymi pod pierzynką z borowików. Potrawa zachwyciła jury swoim smakiem i różnorodnością zastosowanych technik kulinarnych. Laureatka otrzymała nagrody rzeczowe oraz zakwalifikowała się do Małopolskiego Pucharu Szkół Gastronomicznych, gdzie będzie reprezentowała naszą szkołę pierwszy raz w historii tego turnieju.
Wyróżnienie w kategorii: Cukiernik zdobyła Magdalena Wiktor z klasy czwartej technikum żywienia i usług gastronomicznych. Potwierdzila tym samym ogromny talent kulinarny, który jest dostrzegany w każdym konkursie, w którym uczestniczy. Uczennica przygotowała: „Gruszkę nadziewaną ganaszem czekoladowym, lody dyniowo-pomarańczowe i bezę z suszonym burakiem” . Za przygotowaniew tego wyszukanego deseru, Magda otrzymała nagrody rzeczowe.
Gratulujemy uczennicom kreatywności i pracowitości, oraz życzymy dalszych sukcesów.
Uczennice przygotowywały się pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych: Agaty Kozyry, Joanny Potoniec i Pawła Dudczyka.