Addio Bologna

Addio Bologna

Ostatnie dwa tygodnie praktyk zawodowych w„Czerwonym Mieście”- Bolonii, uczniowie spędzili pod opieką pani Dominiki Twaróg oraz pana Artura Trojanowskiego. Tak relacjonują końcowe dni we Włoszech: „Udało nam się zwiedzić „miasto renesansu”: Ferrarę, która nie jest tak komercyjna jak Florencja czy Wenecja, jednakże znajduje się na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO oraz uchodzi za ,,perłę’’ Włoch. W sobotni mglisty poranek odwiedziliśmy symbol miasta, Zamek d`Este. Zamek przypomina bajkową budowlę z wieżami, mostami zwodzonymi, pięknym dziedzińcem oraz dużą fosą. To jedna z niewielu fos na świecie, po której można pływać łódką, a dodatkowo obserwować słodkowodne ryby. Nasi opiekunowie odwiedzili nas w miejscach praktyk, rozmawiając z lokalnymi pracodawcami i obserwując naszą pracę. Bolonia potocznie nazywana jest La grassa, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza “tłusta”. Określenie to wzięło się od tradycyjnej miejscowej kuchni, która jest bardzo kaloryczna. Pracując w restauracjach, mogliśmy spróbować lokalnego jedzenia, oraz poznać włoską kuchnię. Praktyki zawodowe w Bolonii to dla nas szansa na poznanie kultury włoskiej i nauczenie się od podstaw, gotowania potraw typowych dla regionu Emilia-Romania. Przede wszystkim, w Bolonii nie je się makaronu spaghetti tylko tagliatelle. Bolończycy jedzą słynne Tagliatelle al ragu, czyli makaron z sosem mięsnym.

Praktyki zawodowe we Włoszech w ramach projektu: „Innowacyjny staż szansą na lepszy start w dorosłe życie” dobiegły końca. Uczniowie, oprócz pamiątek, przywieźli masę doświadczenia oraz niesamowite wspomnienia, które zostaną z nimi na całe życie.

Wyjazd dał szansę uczniom na:

  • zdobycie doświadczenia zawodowego poprzez praktykę we włoskich firmach,
  • nabycie kluczowych kwalifikacji zawodowych, ułatwiających wejście na rynek pracy,
  • przełamanie bariery posługiwania się językiem angielskim i włoskim,
  • wzbogacenie języka branżowego związanego z wykonywaniem zawodu,
  • wzrost pewności siebie, poczucia własnej wartości, poznanie swoich mocnych i słabych stron,
  • umiejętność samodzielnego przygotowania posiłków, zakupów, gospodarowania czasem, dbania o porządek w miejscu zamieszkania,
  • poszerzenie wiedzy na temat kultury i obyczajów włoskich, zwiększenie umiejętności współpracy i organizacji pracy w zespole,
  • kształtowanie postaw związanych z otwartością na zmiany i gotowością do uczenia się przez całe życie.

Poniżej przedstawiamy zdjęcia z miejsc odbywania praktyk zawodowych. To tam pięć razy w tygodniu, przez miesiąc, dziewiętnastu uczniów w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa,oraz technik handlowiec zgłębiało tajniki działalności włoskich przedsiębiorstw. Wiele pracy, obowiązków, radości i wycieczek jest już za uczniami. Ale wspomnienia na pewno długo pozostaną w ich sercu… A co najważniejsze, wyjazd do Włoch, na praktyki zawodowe, na pewno będzie wielką szansą na lepszy start w dorosłe życie.

Skip to content