Z radością informujemy o zakwalifikowaniu projektu Sharing cultures through food, realizowanego w naszej szkole w roku szkolnym 2018/2019, do grona laureatów w konkursie Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji na najlepszy projekt eTwinning o tematyce zawodowej.
Praca i działania realizowane w projekcje w ramach Europejskiej Współpracy Szkół, przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii informacyjno-komunikacyjnych, zostały uznane przez jury konkursu za szczególnie oryginalne i nowatorskie w skali krajowej. Stosowane inicjatywy edukacyjne są przykładem dobrej praktyki, wartej upowszechniania zarówno w kraju jak i za granicą.
Projekt został zrealizowany dzięki aktywnej współpracy uczniów z klasy 2 i 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum hotelarskiego naszej szkoły z uczniami ze szkół partnerskich.
Głównym celem wspólnej pracy było lepsze poznanie i promowanie tradycji kulinarnej naszego regionu oraz regionów i krajów szkół partnerskich.
Do najważniejszych zadań projektowych należało przygotowanie potraw z produktów spożywczych regionalnych i tradycyjnych, a także zorganizowanie wystawy plakatów reklamowych ze zdjęciami dań i informacjami o specjałach regionalnej kuchni w Powiatowym Centrum Informacji Turystycznej w Limanowej.
Oprócz przyrządzania potraw uczniowie wykonywali również inne zadania związane z ich przyszłą pracą w branży gastronomicznej i hotelarskiej, takie jak: prowadzenie wirtualnej restauracji i tworzenie jej marki (e-marketing), posługiwanie się językiem angielskim, czy też udział w spotkaniach z lokalnymi przedsiębiorcami.
W zespole projektowym pracowali następujący uczniowie Zespołu Szkół Nr 1 im. Józefa Piłsudskiego w Limanowej:
Magdalena Kurek, Marzena Hybel, Natalia Dudek, Natalia Leja, Jarosław Kulig, Szymon Filipiak, Weronika Ubik, Beata Orzeł, Grzegorz Golonka, Karolina Smreczek, Karolina Kutaj i Klaudia Kaptur z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz Julia Dudczyk, Magdalena Krzemińska, Sylwia Kowalska, Aneta Pajor, Gabriela Szotkowska, Małgorzata Madoń z technikum hotelarskiego.
Uczniami opiekowali się nauczyciele przedmiotów zawodowych: Zofia Pławecka, Joanna Potoniec, Paweł Dudczyk, Elżbieta Kita oraz nauczyciele języka angielskiego: Monika Kowalczyk i Monika Pasionek (koordynator projektu).
Więcej informacji o projekcie Sharing cultures through food oraz o innych zwycięskich projektach eTwinning można znaleźć pod linkiem:
https://etwinning.pl/zwyciezcy-w-konkursie-nasz-projekt-etwinning-2020/