W dniach 5-7 marca 2020 r. Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie na osiedlu Złotej Jesieni 16, we współpracy z Uniwersytetem Rolniczym, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów i Krakowską Kongregacją Kupiecką, zorganizował XXI edycję Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. Tematem konkursu obecnej edycji były „Ponadczasowe smaki natury”.
Celem konkursu było między innymi propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych, dokonywanie oceny własnych umiejętności zawodowych, rozwijanie zainteresowań, pomysłowości i inicjatywy oraz wyrabianie poczucia estetyki i piękna, a także integracja szkół polskich i zagranicznych o tym samym profilu kształcenia.
W konkursie uczestniczyło łącznie 16 szkół gastronomicznych z Polski, Czech, Słowacji, Niemiec oraz Łotwy.
Zespół Szkół Nr 1 w Limanowej im. Józefa Piłsudskiego reprezentowały:
– kategoria cukiernik: Karolina Smreczek z klasy 3G, II miejsce za przygotowanie „Leśnej rolady porzeczkowo-limonkowej”
–kategoria barman: Dominika Gancarczyk z klasy 3G, IV miejsce, wyróżnienie za przygotowanie soft drinka „Pink dizziness”
Zarówno Karolina jak i Dominika zostały najwyżej ocenione za technikę pracy podczas wykonywania zadań.
Do konkursu uczennice przygotowywały się pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych: pani Anny Wojdyło i pana Pawła Dudczyka.
Patronat nad przygotowaniami do konkursu objęła Rada Rodziców przy Zespole Szkół Nr 1
w Limanowej.