27 marca w Zespole Szkół Nr 1 im. Józefa Piłsudskiego w Limanowej dla uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz nauczycieli z branży gastronomicznej zostały przeprowadzone warsztaty pt: Pizza neapolitańska prowadzone przez mistrza Łukasza Hrabię.
Jest on jedyną osobą w Polsce posiadającą tytuł Maestro Pizzaiolo. Od dwunastu lat prowadzi pizzerię En plato. Doświadczenie zdobywał na wielu szkoleniach i kursach w całych Włoszech. Jest członkiem Associazione Pizzaiuoli Napoletani i NIP food. W 2016 roku, jako pierwsza i jedyna osoba spoza Włoch, otrzymał wyróżnienie na Festiwalu Pizzy Polselli. Od trzech lat prowadzi szkolenia w En plato accademia.
Warsztaty Cookpad, które odbyły się w naszej szkole, były pełne włoskiej energii, jaką znamy i lubimy. Maestro Pizzaiolo Łukasz Hrabia wciągnął uczniów w wir przygotowania prawdziwej neapolitańskiej pizzy.
Na początku zajęć pan Łukasz przekazał uczniom swoją wiedzę na temat składników, czasu przygotowywania pizzy i jej wypieku. Po teorii przeszliśmy do praktyki.
Podczas warsztatów ich uczestnicy zostali przeprowadzeni przez wszystkie etapy powstawania pizzy: od momentu wyrabiania ciasta, przez jego formowanie, aż do „kręcenia pizzy” w powietrzu. To, co się działo z ciastem w dłoniach mistrzów i uczniów, przedstawiają fotografie umieszczone w galerii. Spotkanie z Cookpad nie mogło się zakończyć inaczej niż wspólnym jedzeniem przepysznej pizzy przygotowanej przez uczniów.
Warsztaty były nagrodą zdobytą przez uczennice klasy czwartej technikum gastronomicznego w XX Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w Krakowie.