Ruszają wizyty zawodoznawcze

Ruszają wizyty zawodoznawcze

Od 3 do 11 października 2018 będą odbywać się wizyty zawodoznawcze w ramach  projektu pod nazwą Utworzenie CKZiU w ZSTiO w Limanowej. W wizytach zawodozawczych  wezmą udział uczniowie klas drugich, trzecich i czwartych technikum gastronomicznego
i hotelarskiego. Łącznie w wizytach weźmie udział 210 uczniów.

Wizyty odbędą się w restauracji Koncertowa w Krynicy. Uczniowie pod czujnym okiem szefowej kuchni i właścicielki restauracji pani Patrycji Stefanów-Kot – wyróżnionej m.in. dwiema czapkami przez przewodnik Gault&Millau oraz tytułem Kobieta Szef 2018 Regionu Polska Południowa, a także uczestniczki telewizyjnego programu TOP CHEF będą mogli zgłębiać tajniki kuchni molekularnej.

Kuchnia molekularna, nazywana również kuchnią kreatywną, jest to rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Jej celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.

Podczas pobytu w Krynicy uczniowie będą mieli również możliwość zwiedzenia najciekawszych zakątków tego starego uzdrowiskowego miasta, między innymi Domu Zdrojowego, pijalni wód, a także Góry Parkowej.

Będziemy sukcesywnie zamieszczać zdjęcia z poszczególnych dni warsztatów.