Zwycięstwo “Gastronoma”!

Zwycięstwo “Gastronoma”!

W dniach 3– 5 marca 2017 roku odbył się w Krakowie, prestiżowy XVIII Małopolski Konkurs Gastronomiczny. Tematem przewodnim konkursu była „Podróż przez smaki” W konkursie wzięło udział kilkanaście szkół z Polski południowej i nie tylko, jak również goście z zagranicy z Austrii, Słowacji.

Konkurs odbył się w trzech kategoriach:
barman – 12 uczestników
kucharz – 42 uczestników
kelner –12 zespołów dwuosobowych

Uczestnicy konkursu w kategorii kelner – Karolina Kordeczka, Justyna Atłas z klasy 4G3/W zaaranżowały stół o nazwie „Eksplozja smaków”, a także przeprowadziły profesjonalną obsługę gości do wybranego menu. Uczennice zajęły I miejsce zdobywając maksymalną liczbę punktów.

Karol Zięba uczeń klasy 3G1 ZS nr 1, jako potrawę konkursową wykonał – „Chrupiącą pralinę z królika na czerwonym dywanie”. Karol zajął 10 miejsce na 42 uczestników za co otrzymał wyróżnienie.

Kamil Moskal z klasy 4G3/W startował w kategorii barman. Uczeń wykonał Soft drinka (drink owocowy-bezalkoholowy) o nazwie „Green Day” za co również otrzymał wyróżnienie. W tej kategorii Szkoła wystartowała po raz pierwszy promując zainteresowania ucznia.

Wszyscy uczestnicy Konkursu uczestniczyli w warsztatach kulinarnych „Desery
w nowoczesnej odsłonie” podczas, których zapoznali się z nowymi nietypowymi połączeniami smakowymi w deserach. Warsztaty przeprowadził Marcin Filipkiewicz szef kuchni Hotelu Copernicus w Krakowie. Uczniowie w każdej kategorii otrzymali rzeczowe nagrody w postaci sprzętu barmańskiego i gastronomicznego.

Do konkursu uczniów przygotowały Panie: mgr inż. Agata Kozyra, mgr inż. Zofia Pławecka- nauczyciele przedmiotów zawodowych z ZS nr1.