Spotkanie z Dyrektorem i Szefem Kuchni Hotelu Heron *****

Spotkanie z Dyrektorem i Szefem Kuchni Hotelu Heron *****

We wtorek, 12 kwietnia 2016r. naszą szkołę odwiedzili Pan Michał Kumala – Dyrektor Hotelu Heron***** i Pan Krzysztof Małocha – szef kuchni Hotelu Heron***** w Siennej.

W spotkaniu wzięli udział uczniowie Technikum Hotelarskiego i Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.

Pan Michał Kumala podczas spotkania z przyszłymi hotelarzami dzielił się swoim bardzo bogatym doświadczeniem zawodowym. W niezwykle barwny sposób prezentował młodzieży tajniki sztuki obsługi gości. Uczniowie mieli możliwość udziału w interesującym spotkaniu na temat hotelarstwa. Wzbogacili swoją wiedzę teoretyczną, ale także otrzymali sporo dobrej energii oraz przekonali się, że o hotelarstwie można mówić ciekawie, barwnie i należy patrzeć odważnie w przyszłość, nie bać się podejmowania śmiałych decyzji.

Pan Krzysztof Małocha zwycięzca konkursu kulinarnego L’Art de la cuisine Martell 2016 przeprowadził warsztaty kulinarne dla uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczniowie w trakcie warsztatów pod czujnym okiem Pana Małochy przygotowali:

Przystawkę:

Tatar z łososia na sałatce z fenkuła z ogórkiem i popcornem z kaszy gryczanej.

Danie główne:

Kurczak w ziołowej skorupce w sosie gorgonzola podany z kaszą kus kus i brokułem.

Deser:

Twaróg z bakaliami z musem malinowym i kruszonką.

Uczestnicy warsztatów byli pod ogromnym wrażeniem jak z produktów często spotykanych, można stworzyć coś niezwykłego. Uczniowie krok po kroku przygotowywali poszczególne dania oraz zdobyli szeroką wiedzę z zakresu obróbki cieplnej. Uczestnicy szkolenia poprzez aktywny udział pod okiem samego Mistrza mogli odkryć swoje talenty kulinarne. Po przygotowaniu potraw uczniowie uczestniczyli w ich dekoracji i ekspedycji. Pokaz kulinarny w wykonaniu Krzysztofa Małochy dostarczył im wielu emocji.

Punktem kulminacyjnym była degustacja, a uczestnicząca w niej Pani w-ce dyrektor szkoły Anna Zając i kierownik szkolenia praktycznego Lucyna Pajor wyraziły słowa uznania dla uczniów za znakomite przygotowanie potraw oraz zapał i zaangażowanie. W przygotowaniu i organizacji konferencji i warsztatów kulinarnych zaangażowani byli nauczyciele przedmiotów zawodowych hotelarskich i gastronomicznych: Elżbieta Kita, Paweł Dudczyk, Paweł Rapacz, Zofia Pławecka i Joanna Potoniec.

Warsztaty były wielką przygodą kulinarną dla uczniów. Na długo w ich pamięci pozostaną nowe smaki, które mieli możliwość poznać na warsztatach.

Uczniowie Technikum Hotelarskiego i Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych zostali również zaproszeni przez Pana Michała Kumalę i Krzysztofa Małochę do odwiedzenia Hotelu Heron*****.

To bardzo miłe, że dyrektor hotelu piastujący wiele poważnych funkcji znajduje chęć i czas na spotkanie z uczniami.

Dziękujemy Panu Dyrektorowi i Szefowi kuchni za przyjazd z Siennej, za czas, który nam poświęcili, rady, których udzielili i już nie możemy doczekać się następnego spotkania.

Więcej informacji o Hotelu Heron***** na http://www.heron-hotel.com/