Kolejne sukcesy uczniów z gastronoma!!!

Kolejne sukcesy uczniów z gastronoma!!!

W dniach 4 – 6 marca 2016 roku odbył się w Krakowie, prestiżowy XVII Małopolski Konkurs Gastronomiczny.

Tematem przewodnim konkursu była POLSKA WIELKANOC. Konkursu organizowany był przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie we współpracy ze Stowarzyszeniem Polskich Kucharzy, Cukierników oraz Barmanów.

W konkursie wzięło udział kilkadziesiąt szkół z Polski południowej i nie tylko, jak również goście z zagranicy m.in. z Bratysławy. Konkurs odbył się w trzech kategoriach:

barman – 17 uczestników
kucharzy – 41 uczestników
kelner – 6 zespołów dwuosobowych.
Uczniowie z naszej szkoły wzięli udział w 2 kategoriach:

kucharz – Karol Zięba klasa 2G1
kelner – Karolina Kordeczka, Kamil Moskal z klasy 3G3/W
Podczas konkursu obecny był Robert Sowa – kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej, absolwent tejże szkoły. Jest to wielki ambasador kuchni polskiej, znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych.

Wszyscy Uczestnicy Konkursu w kategorii kucharz w nagrodę uczestniczyli w 2- godzinnych warsztatach kulinarnych przeprowadzonych przez Mistrza Roberta Sowę, podczas których zapoznali się z nowymi rozwiązaniami kulinarnymi z zastosowaniem przypraw firmy Prymat, z którą Robert Sowa współpracuje od 2006 roku.

Karol Zięba uczeń klasy drugiej TŻiUG jako potrawę konkursową wykonał – „Jajo ziołowe na tatarze z wędzonego łososia z pianą z chrzanu, papierem z borowików i kiełkami z rzodkwi”. Dodatkowa konkurencja było przygotowanie jaja poszetowego na grzance.

Uczestnicy konkursu w kategorii kelner mieli za zadanie zaaranżować stół, którego tematem przewodnim była Polska Wielkanoc, a także przeprowadzić profesjonalną obsługę gościa do wybranego menu.

WYNIKI KONKURSU

W kategorii KUCHARZ nasz uczeń Karol Zięba znalazł się tuz za podium za co otrzymał wyróżnienie z rąk samego Roberta Sowy. W kategorii KELNER uczniowie Karolina Kordeczka i Kamil Moskal zajęli 3 MIEJSCE.

Najmilszym zaskoczeniem była dla nas nagroda publiczności za najpiękniejszy stół, gdzie nasz zespół kelnerski zdobył I miejsce.
Do konkursu uczniów przygotowały Panie mgr inż. Agata Kozyra, mgr inż. Zofia Pławecka, mgr.inż Joanna Potoniec.