Co kryje w sobie pstrąg?

Co kryje w sobie pstrąg?

Na to pytanie próbowali odpowiedzieć uczniowie klasy 2c razem z Panią Agnieszką Sułkowską, w ramach projektu Szkoła Promująca Zdrowie.

Na stoły na całym świecie trafia co roku 15 000 ton pstrąga z polskich hodowli. Hodowany jest najczęściej w stawach. Hodowle pstrąga prowadzone są w sposób ograniczający ich wpływ na środowisko. Mimo to mogą zdarzać się ucieczki ryb, co może negatywnie oddziaływać na występujące w naturalnym środowisku gatunki. Każdy z nas doskonale zna jego walory smakowe. Często zatrzymujemy się w pobliskich pstrągowiskach, by miło i smacznie spędzić wolny czas. Pstrąg to smaczny i zdrowy zamiennik mięsa. Szczególnie polecany osobom aktywnym i dbającym o swoją kondycję:

zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka i aminokwasów budujących mięśnie.
zawiera witaminy A, D i E, a także takie pierwiastki, jak selen i jod
mięso pstrąga jest również źródłem zdrowych kwasów omega-3, które pomagają w odchudzaniu, wspomagają pracę układu nerwowego, pomagają usprawnić pamięć, działają odmładzająco.

W sklepach spożywczych możemy także znaleźć słoiczki z ikrą (np. łososia, pstrąga, czy jesiotra) nazywaną też kawiorem. Kawior znany jest od czasów starożytnych. Jako pierwsi jego walory poznali Persowie, potem Grecy, a Rosjanie uwielbiali ten lekko solony. Wyróżniamy kilka odmian kawioru: czarny (z ryb jesiotrowatych), czerwony (z ryb łososiowatych), złocisty (z pstrągów) oraz norweski (żółty) – z ikry ryb dorszowatych. Kawior to luksusowy przysmak, kojarzący się z przepychem i bogactwem. Jest on nie tylko smaczną i wykwintną przekąską, ale posiada również wiele wartości odżywczych. Kawior pozytywnie wpływa na regenerację organizmu, walkę z wolnymi rodnikami i odnowę komórkową. Dzięki zawartym w nim mikroelementom oraz witaminom A, D i E ma on również znaczenie kosmetyczne.

Zjadając smaczną i zdrową rybkę lub kosztując ikrę – czy zastanawiamy się, co właściwie kryje w sobie pstrąg?

Podczas naszej lekcji biologii spróbowaliśmy więc samodzielnie wykonać sekcję pstrąga, analizując szczegółowo jego anatomię i przystosowania do środowiska życia.

Korzystając z materiałów Wydziału Medycyny Weterynaryjnej mogliśmy trochę poczuć się jak studenci – kto wie, może wśród nas kryją się przyszli weterynarze…