Wizyta zawodoznawcza uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych

Wizyta zawodoznawcza uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych

3 czerwca 2015r. uczniowie klasy IIG1 Technikum Zespołu Szkół w Limanowej (technik żywienia i usług gastronomicznych) uczestniczyli w wizycie zawodoznawczej w Restauracji Wierzynek w Krakowie, a także w Krakowskiej Manufakturze czekolady.

Celem wizyty w restauracji było poznanie organizacji i funkcjonowania restauracji w poszczególnych działach, a także rolą poszczególnych stanowisk pracy. Generalny Manager restauracji Pani Jolanta Włosik omówiła zasady sprzedaży usług oraz organizacji przyjęć okolicznościowych. Szef kuchni przedstawił zasady pracy w kuchni i rolę jaką odgrywa współpraca działu produkcji z managerem, a także z działem obsługi kelnerskiej. Szef pracowni cukierniczej podkreślił znaczenie swojego działu i konieczność ciągłej współpracy pomiędzy poszczególnymi pracownikami.

Dzięki gościnności restauracji uczestnicy mogli zwiedzić wnętrza historycznych sal restauracyjnych, a także przyjrzeć się pracy obsługi kelnerskiej podczas lunchu dydaktycznego. Kelnerzy bardzo chętnie opowiadali o swojej pracy, a także udzielali wyczerpujących odpowiedzi na liczne pytania uczestników. Wszyscy Pracownicy podkreślali konieczność ciągłego doskonalenia w zawodzie zarówno w kraju jak i za granicą. Ponadto uczniowie zapoznani zostali ze standardami obsługi i wyposażeniem restauracji.

Wierzynek, jako jedna z najstarszych restauracji w Europie, słynie z wykwintnej staropolskiej kuchni oraz dbałości o dworski obyczaj. Restauracja usytuowana jest w Kamienicy Morsztynowskiej w samym centrum Starego Miasta – największego średniowiecznego rynku w Europie. Restauracja mieści się na I i II piętrze odnowionego budynku i składa się na nią osiem sal o różnej wielkości i zróżnicowanym wystroju. Cafe Wierzynek to klasyczne wnętrze, które składa obietnicę klimatycznego towarzyskiego spotkania przy aromatycznej kawie.

Kolejnym punktem wizyty były zwiedzenie Krakowskiej Manufaktury Czekolady i uczestnictwo w warsztatach czekoladowych, podczas których uczniowie mieli okazję do samodzielnego wykonanie pralin i malowania na tabliczkach czekolady. Poznali historię powstania zakładu, co może być inspiracją do własnej przedsiębiorczości, jak również historię czekolady i zasady pracy na tym słodkim surowcu. Mieli możliwość obserwować pracowników w trakcie swoich zajęć i zapoznać się ze specjalistycznym wyposażeniem zakładu.

Młodzież mogła zwrócić uwagę na szeroki zakres obowiązków pracowników, podejmujących pracę w zakładach gastronomicznych i przekonać się, jak szeroko należy rozumieć branżę i jak wiele możliwości daje kształcenie zawodowe. Wizyta zawodoznawcza umożliwiła uczniom poznanie od strony praktycznej ich zawodu.

Opiekunami wizyty były panie: mgr inż. Zofia Pławecka, mgr inż. Agata Kozyra, mgr inż. Joanna Potoniec.