W dniu 31 stycznia 2019 r. w Zespole Szkół Nr 1 im. J. Piłsudskiego w Limanowej odbyły się warsztaty kulinarne w ramach projektu eTwinning pod tytułem Sharing cultures through food.
Warsztaty prowadził pan Marcin Pławecki – właściciel i szef restauracji Gęś w dymie, która od listopada 2016 r. znajduje się w przewodniku kulinarnym Gault&Millau. W warsztatach wzięli udział uczniowie z klasy 3 Technikum Hotelarskiego oraz 2G i 3G2 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
Pan Pławecki zaproponował uczniom wspólne przygotowanie dań z owoców morza, które przywiózł z Włoch, a były nimi: małże św. Jakuba, kalmary oraz homary. Podczas dwugodzinnych zajęć z gotowania uczniowie zapoznali się z metodami obróbki wstępnej i cieplnej owoców morza, a przygotowane dania zaserwowali z sosami guacamole i holenderskim. Uczestnicy zajęć byli zachwyceni smakiem gotowych potraw, nawet ci którzy nie przepadają za morskimi specjałami. Możliwość przyrządzenia wykwintnych dań z tak niezwykłych produktów pod okiem doświadczonego szefa kuchni była dla uczniów okazją do wzbogacenia wiedzy i umiejętności zawodowych.
Uczniowie z klasy 2G – Grzegorz Golonka oraz Klaudia Kaptur przeprowadzili wywiad z gościem, zadając mu pytania dotyczące przebiegu kariery zawodowej, obecnych trendów w gastronomii i źródeł inspiracji, z których korzysta w swojej pracy.
Wspólne zdjęcie z panem Marcinem Pławeckim i złożenie mu podziękowań zakończyło to ważne spotkanie szefa kuchni z młodymi adeptami sztuki kulinarnej.
Link do wywiadu: https://youtu.be/j7KQWu9Rq1Y