Warsztaty kulinarne

Warsztaty kulinarne

W dniu 31 stycznia 2019 r. w Zespole Szkół Nr 1 im. J. Piłsudskiego w Limanowej odbyły się warsztaty kulinarne w ramach projektu eTwinning pod tytułem Sharing cultures through food.

Warsztaty prowadził pan Marcin Pławecki – właściciel i szef restauracji Gęś w dymie, która od listopada 2016 r. znajduje się w przewodniku kulinarnym Gault&Millau. W warsztatach wzięli udział uczniowie z klasy 3 Technikum Hotelarskiego oraz 2G i 3G2 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

Pan Pławecki zaproponował uczniom wspólne przygotowanie dań z owoców morza, które przywiózł z Włoch, a były nimi: małże św. Jakuba, kalmary oraz homary. Podczas dwugodzinnych zajęć z gotowania uczniowie zapoznali się z metodami obróbki wstępnej i cieplnej owoców morza, a przygotowane dania zaserwowali z sosami guacamole i holenderskim. Uczestnicy zajęć byli zachwyceni smakiem gotowych potraw, nawet ci którzy nie przepadają za morskimi specjałami. Możliwość przyrządzenia wykwintnych dań z tak niezwykłych produktów pod okiem doświadczonego szefa kuchni była dla uczniów okazją do wzbogacenia wiedzy i umiejętności zawodowych.

Uczniowie z klasy 2G  –  Grzegorz Golonka oraz Klaudia Kaptur przeprowadzili wywiad z gościem, zadając mu pytania dotyczące przebiegu kariery zawodowej, obecnych trendów w gastronomii i źródeł inspiracji, z których  korzysta w swojej pracy.

Wspólne zdjęcie z panem Marcinem Pławeckim i złożenie mu podziękowań  zakończyło to ważne spotkanie szefa kuchni z młodymi adeptami sztuki kulinarnej.

Link do wywiadu: https://youtu.be/j7KQWu9Rq1Y