Od września uczniowie klasy drugiej Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych biorą udział w projekcie Małopolskiej Chmury Edukacyjnej, który ma za zadanie przekazywanie wiedzy oraz przybliżanie osiągnięć naukowych uczelni wyższych przy wykorzystaniu technologii informacyjnych i telekomunikacyjnych uczniom w Małopolsce.
7 stycznia 2019 r. w ramach tego projektu odbyły się warsztaty na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Grupa 15 uczniów wzięła udział w warsztatach pod tytułem IZOLACJA DNA DOMOWYM SPOSOBEM.
Pod czujnym okiem pań doktorantek z Uniwersytetu Rolniczego nasi uczniowie przeprowadzili doświadczenie w laboratorium, którego celem było pozyskanie DNA i poszerzenie swojej wiedzy na temat informacji, którą zawiera w sobie kod DNA.
Przy okazji warsztatów młodzież zwiedziła wydział Technologii Żywności – potencjalne miejsce kontynuacji swojej dalszej nauki. Miłym zaskoczeniem było spotkanie absolwentki Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych w ZS Nr 1 w Limanowej, która obecnie studiuje na trzecim roku tego wydziału.
Wiosną, uczniowie przygotowują się na kolejny, tym razem dłuższy, bo weekendowy wyjazd na uczelnię. Czekamy z niecierpliwością.